Piyasalar

KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE?

Punto:

TÜRK EĞİTİMİNDE ETKİLİ OLDUĞU SÖYLENEN FULBRİGHT KOMİSYONU

Türkiye’de eğitim politikalarına büyük ölçüde yön veren bir kuruluş olduğu söylenen Fulbright antlaşması 1949 yılında Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanmış ve o gün bugündür uygulamaya devam etmektedir.

Fulbright Eğitim Komisyonu’nun kuruluşu ve amacı fulbright org sitesinde şöyle belirtilmektedir:

“Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, ya da diğer bir adıyla Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu, 1949 yılında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan ikili anlaşma ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 13 Mart 1950 tarih ve 5596 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalarına başlamıştır. Komisyonumuz, Türk ve Amerikalı üniversite mezunlarını, akademisyenleri, sanatçıları ve kamu görevlilerini eğitim, yaşam ve seyahat masraflarını kapsayan burslarla desteklemekte ve ABD’de eğitim almak isteyen Türk öğrencilere eğitim danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Komisyonumuz, Türk ve Amerikan halkları arasında eğitim ve kültürel değişim yoluyla ortak bir anlayış geliştirmek için kurulmuştur.

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu yönetimi, Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterlikten oluşmaktadır. Komisyonumuzun Yönetim Kurulu üyeleri, Türk ve Amerikan Hükümetleri tarafından atanmakta ve bu üyeler her iki ülkeyi temsil etmektedirler.

Komisyonumuzun bütçesi 1949 yılındaki kuruluşu itibariyle, Türk ve Amerikan Hükümetleri tarafından ortaklaşa oluşturulmaktadır.” 

Fulbright Eğitim Komisyonu’nun başkanı Amerikalı,Başkan yardımcısı Türk olmak üzere 4’ü Amerika’lı 4’ü de Türk hükümetince atanan 8 kişiden oluşmaktadır.

Fulbrigt komisyonunu fullbright org olarak kurulan kendi sitesinden daha geniş tanıma imkanı vardır.

1949 yılında Amerikan senatosu’na önerge vererek komisyonun kurulmasını temin eden kişi olan Senatör Fulbrigt bu sitede yayınlanan kuruluş gerekçesini şöyle açıklamaktadır.

“Geleceğimiz yıldızlarda değil, akıllarımızda ve kalplerimizdedir. Birbirini tamamlayan yaratıcı liderlik ve çağdaş eğitim, insanoğlu için umut dolu bir geleceğe yönelik ilk gerekliliklerdir. 40 yıl önce Amerikan Senatosu’na önerme ayrıcalığını yaşadığım uluslararası burs programı, liderliği, öğrenmeyi ve kültürlerarası anlayışı geliştirmeyi hedeflemiştir ve halen hedeflemektedir. 
Bu mütevazı programın paha biçilemez hedefleri vardır, çünkü uluslararası ilişkilerin geçmişteki içi boş ve güce dayalı sistem yerine daha medeni, akılcı ve insani temeller üzerine kurulmasını başarmıştır. 
Ben bu işe başladığım zaman buna inandım ve hala inanıyorum.”
Senatör J.William Fulbright

Senatör Fulbrght’in kuruluş amacında ifade ettiği şu sözler özellikle dikkati çekmektedir:
“Bu mütevazı programın paha biçilemez hedefleri vardır, çünkü uluslararası ilişkilerin geçmişteki içi boş ve güce dayalı sistem yerine daha medeni, akılcı ve insani temeller üzerine kurulmasını başarmıştır.”

Kurucu senatörün bu sözlerinin büyük bir dikkatle tekrar tekrar düşünülmesi, irdelenmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Siteyi incelediğimiz zaman şu anda bu kuruluşu oluşturan yönetim kurulu şu  kişilerden oluşmaktadır:

 Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun faaliyetlerini denetleyen, kural ve politikalarını belirleyen bir Yönetim Kurulu bulunmaktadır. Yönetim Kurulu üyeleri, dördü Türk, dördü Amerikalı olmak üzere sekiz üyeden meydana gelmektedir ve üyeler bir takvim yılı için seçilmektedirler. Üyelerin görevlerinin müteakip seneler için uzatılması mümkün olabilmektedir.

 

Yönetim Kurulu aşağıdaki Türk ve Amerikalı üyelerden oluşmaktadır:

John Thomas McCarthy, Yönetim Kurulu Başkanı, ING Bank Türkiye, İstanbul

Burcu Eyisoy Dalkıran, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Birimi Genel Müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara

Emir Salim Yüksel, Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcılığı Genel Müdür Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı, Ankara

Robert Hilton, Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği, Ankara

Prof. Dr. M. Akif Kireçci, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara

Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü, Niğde
Daria Darnell, İstanbul Başkonsolosu, Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul

Mark H. Butler, Mimar, Nedret & Mark Butler Tasarım Stüdyosu, İstanbul

Şimdilerde gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcılığı ve Eğitim Komisyonu başkanlığını yapan daha önce YÖK Başkanlığı da yapmış olan Yusuf Ziya Özcan’ın özgeçmişine baktığımız zaman bir dönem bu komisyonun başkan yardımcılığını yürüttüğünü görmekteyiz.
(“Özcan, 2004 yılından bu yana Fulbright Komisyonunda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.”Yusuf Ziya Özcan’ın internette yayınlanan özgeçmişinden. haberler com sitesi)

Türkiye’nin nasıl yönetildiği, Türkiye eğitim sisteminin nerelerden yönlendirildiğini, hangi burslarla kimlerin  yetiştirilip nerelerde görevlendirildiği, Türkiye’nin sahip olduğu yönetim hakkında bize kısa bir bilgi verebilmektedir.

Fulbright bursuyla yetiştirilen Türk ve Amerikalıların kimler olduğu, hangi görevlere getirildiği, ne işler yaptığı konusunda eski komisyon başkan yardımcısı, eski YÖK Başkanı ve şimdi Gelecek Partisi Eğitim Komisyonu Başkanı; Recep Tayyip Erdoğan’ın:”Kardeşim Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı adayı gösteriyorum.” diye ifade ettiği, Refah Partisi hükümetlerinde ve Ak Parti  hükumetlerinde etkili bakanlıklarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK başkanlığına seçilen Sayın Yusuf Ziya Özcan’ı yazdım. 
Bilderberg toplantılarına katılan ve Ak Parti hükümetlerinde dışişleri bakanlığı ve bakanlıklar yapmış olan şimdi de  kurduğu Deva Partisi ile Türkiye’nin dertlerine deva olacağını söyleyen Ali Babacan’ın da  Fulbright bursu aldığı görülmektedir.
Bu durumda insan ister istemez düşünüyor; kimin eli kimin cebinde?

Sayın Yusuf Ziya Özcan’ı, Sayın Babacan’ı yazdım. 
Diğerlerini araştırmak da  sizlere düşüyor değerli dostlar.

Bunun için Fulbright Komisyonu’ndan burs alanlar kimlerdir ve hangi görevlerde bulunmuşlardır? diye Google’a yazmanız yeterli olacaktır.


Mehmet Mutluoğlu 
Selâm ve muhabbetler....