Piyasalar

İNSANLARI DEĞİŞTİRME HEVESİNE KAPILMAYIN!

Punto:

 İnsanları değiştirmeye çalışmak zaman ve enerji kaybıdır. Önemli olan onlara örnek olmaktır. İnsanlar sizin örnek olmanızdan bir şey almak istemezlerse o zaman yolunuza devam edin. 
      Hayatımızdaki insanlar bizim aynamızdır. Birinde sevmediğiniz bir şey varsa, bu genellikle  kendinizde sevmediğiniz bir özelliğin yansımasıdır.  Belki de o insan dengelemeye ihtiyaç duyduğunuz  bir özelliğin tam karşıtını  yansıtmaktadır. 
     Eğer temizlik takıntınız varsa ve hayatınıza serseri kılıklı  umursamaz birini çekmişseniz, o insan bir parça rahatlayıp gevşemenize yardım etmek için oradadır. 
  “Her insanın bir görevi vardır şu dünyada, hiç kimse yoktan yere girmez kaderinize. Kimisi hayatın güzel olduğunu hatırlatmak için vardır, kimisi de hayatınızı mahvetmek için.”  diyor  bir La Edri sözü. 
    Eşiyle iletişim kurmakta zorluk çeken bir hanımefendi kocasının her zaman haklı olmasına öfkeleniyordu. Araba kullanan kocasına “Sola dönmelisin” dediğinde kocası her zaman “Biliyorum“ diyordu. Kocasının kendisini duymadığını düşünüyordu. Kocası her ”biliyorum dediğinde” kadın kendini DEĞERSİZ VE REDDEDİLMİŞ” hissediyordu. Kadının kabul edilmeye ihtiyacı vardı. 
    Bu çift sorunlarını çözmek için bir Aile danışmanına giderler. Danışman kocaya, eşinin kabul edilmeye ihtiyacı olduğunu söyler. Kadının, kocasının ona değer vermediğini düşündüğünü anlatır. 
 Gerçekte kocası eşime değer veriyordu ve onu dinliyor, düşüncelerini takdir ediyor ve kabul ediyordu. Aslında koca “biliyorum” derken “haklısın” demek istiyordu. Kadın kocası her “biliyorum” dediği zaman onu “haklısın” olarak  duymalıydı. Bu anlayışla evliklerini koruyabilirlerdi. 
   İnsanlardan öğrendiklerimizi öğrenelim ama onları değiştirmeyi aklımıza getirmeyelim. Aksi durumda boşuna enerji kaybetmiş oluruz. İnsanın bir numaralı korkusu reddedilmek, bir numaralı isteği kabul görmektir. 
   İnsanlar değişmeye karşı değildir. Değiştirilmeye karşıdır.
 Halil Cibran’nın ifadesiyle:
Çocuklarınız sizin kumandanılı eşyanız değil,
…………
 Onlara sevginizi verebilirsiniz, düşüncelerinizi değil.

Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.

Bedenlerini tutabilirsiniz, ruhlarını değil.

Çünkü ruhlar yarındadır,

Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz.

Siz onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları kendiniz gibi olmaya zorlamayın...

Çünkü hayat geriye dönmez ve  dün ile bir alışverişi yoktur...

Doç.Dr.Zülfikar ÖZKAN